dimarts, 15 de gener del 2019

La venda del 'Grupo Zeta': una batalla política


CaixaBank vol desfer-se d’El Periódico però impedir que el compri Jaume Roures”, aquest era el titular d’una notícia publicada pel digital VilaWeb el passat 11 de gener. La informació començava amb una anàlisi de la situació crítica del Grupo Zeta i, més concretament, de la seva principal publicació: El Periódico. VilaWeb centra gran part de la informació en destacar la caiguda del nombre d'exemplars venuts, de 79.063 (OJD, 2011) a 31.970 (OJD, 2018), durant el període d'Enric Hernàndez com a director del diari. També fa referència a l'exclusiva de Vertele segons la qual Rosa María Mateo hauria ofert a Hernàndez la direcció de TVE.

VilaWeb (11/01/2019)

Vertele (10/01/2019)

Però centrem-nos ara en el cas que ens ocupa, la venta del Grupo Zeta. Durant els darrers anys, aquest grup mediàtic ha intentat salvar-se buscant l’ajuda dels bancs. El primer crèdit, firmat el 2009 per un valor de 254 milions d’euros, era considerat per El Periódico com un acord que els situava en “immillorables condicions per fer front al futur econòmic i consolidar-se com un dels grups de comunicació més importants d’Espanya”. 

"Zeta firma con 24 entidades un crédito de 245 millones",
El Periódico (18/03/2009) 

Tot i això, la situació no va millorar i a aquest crèdit el van seguir dos refinançaments milionaris, un ERE de 135 treballadors, la venda d’Ediciones B i el tancament de Tiempo i Interviú. És per això que Antonio Asensio Mosbah, president del Grupo Zeta, ha decidit vendre l’empresa que va heretar del seu pare. Els principals interessats en la compra han estat Jaume Roures (Mediapro) i Javier Moll (Prensa Ibérica). Però l’elevat deute ha situat el grup mediàtic en un estat de dependència econòmica que permet a CaixaBank (una de les principals entitats prestadores) decidir sobre el seu futur. Segons informa Eldiario.es, l’entitat financera està disposada a perdonar un 50% del deute acumulat a canvi de què l’opció més suculenta, els 65 milions d’euros que ofereix Roures, sigui rebutjada. La possibilitat que El Periódico passi a mans d’un empresari afí a l’independentisme preocupa i molt. El mitjà digital parla d’una reunió d’alt nivell a la Moncloa on es va demanar a Javier Moll, president del grup Prensa Ibérica (Diari de Girona, Regió 7, Faro de Vigo) que millorés la seva oferta de compra. Altres mitjans com El Confidencial Digital parlen directament de “pressions” per part del govern espanyol.

"Caixabank se reúne con Henneo para la venta de Zeta tras la operación fallida con Prensa Ibérica",
Eldiario.es (10/01/2019)
El Confidencial Digital (09/01/2019)

Finalment, Moll es va negar a moure fitxa i ara els preferits de la banca són els grups Henneo (Heraldo de Aragón, 20 minutos) i Vocento (ABC). Eldiario.es afirma que Henneo, propietat de la familia Yarza, es quedaria amb El Periódico i Sport mentre que Vocento es faria càrrec de la resta de mitjans que integren el Grupo Zeta, els diaris regionals El Periódico de Aragón, El Periódico de Extremadura, Mediterráneo, Córdoba i La Crónica de Badajoz. Tot i això, la negativa d'Asensio a vendre l'empresa per parts complicaria aquesta operació.

Roures i Benet

Aclarits ja els interessos de la banca i l'Estat pel que fa al futur del Grupo Zeta, ens queda parlar dels motius que han portat als fundadors de Mediapro a llençar una oferta tan elevada. Per entendre-ho caldria remuntar-nos al febrer de l'any passat quan Roures i Benet van vendre el 53% de la seva empresa al fons d'inversió xinès Orient Hontai Capital (OHC) per un valor de 900 milions d'euros. Amb aquesta quantitat a la butxaca, els 65 milions oferts a Asensio Mosbah semblen poca cosa. També és important tenir en compte el rumor que situa a Tatxo Benet com a futur candidat a la presidència del Barça, la propietat de l'Sport seria un important trampolí per convertir-lo en el successor de Josep Maria Bartomeu.

El Español (13/02/2018)

Articles consultats:
- "Presiones desde Moncloa a Javier Moll para que compre el Grupo Zeta", El Confidencial Digital (09/01/2019).
- "La bomba que puede estallar en Can Barça", Joan Vehils, Sport (15/12/2018).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada