diumenge, 24 de febrer del 2019

Pobresa "cool" i altres formes de justificar la precarietat


"Pasiones argentinas: La decencia de los que buscan entre la basura", aquest impactant titular, publicat pel diari argentí Clarín, és un dels molts que apareix al vídeo Cómo lidiar con malas notícias. Aquesta sàtira sobre el paper dels mitjans en la banalització de la pobresa va enfurismar a Mauricio Macri que -segons afirma el mitjà info135- hauria intentat censurar-lo. La reacció no s'explicaria sense entendre la bona relació de Macri amb el Grupo Clarín. Com a recompensa pel suport mediàtic que aquest diari va donar a la seva campanya, el president argentí va permetre la fusió de Cablevisión (propietat del grup) i Telecom, creant així l'empresa més gran d'internet i televisió del país llatinoamericà (amb el control d'un 42% del total de la indústria de la telecomunicació argentina). Clarín segueix sent fidel al govern i, de tant en tant, publica notícies orientades a donar un toc "trendy" a la situació de precarietat en la qual viu el 33,6% de la població del país.

Clarín (01/02/2019)
Infobae (13/12/2018)
Però la banalització de la pobresa no és patrimoni exclusiu de la premsa argentina. A la nostra banda de l’Atlàntic també trobem nombrosos casos. Un dels més evidents és el de El País. Els termes freeganisme, nesting o coliving han esdevingut una constant dins les seccions Tentaciones i BuenaVida que, des del 2015, han publicat titulars com: “Friganismo: la última dieta hipster es coger comida de la basura”, “Job sharing: Yo comparto mi empleo y mi salario” o “Comprar casa, coche y hasta ropa ha pasado de moda. Ahora se lleva el alquiler”. També podem trobar consells per sobreviure sense calefacció o dietes basades en farinetes per als que “estiguin pelats”.

El País (24/03/2016)
El País (28/01/2015)
A aquesta voluntat de convertir la pobresa en quelcom cool s'hi suma una apologia constant de l'emprenedoria i la productivitat que es materialitza en articles que disfressen d'autoajuda l'explotació laboral afirmant que "no hauries de separar el treball de la teva vida personal" o que "l'estrès aporta energia, activa l'organisme i ens fa pensar més de pressa". Segons Carlos Fernández, professor de sociologia a la UAM, aquestes notícies busquen crear un "discurs ideològic" segons el qual "el treballador ha de responsabilitzar-se més i intensificar la seva activitat".

El País (03/06/2017)
El País (26/12/2016)
Hi ha vegades en què aquestes notícies responen a interessos molt menys abstractes. És el cas de la següent titular: "Pagar más tasas aumenta el rendimiento de los universitarios, según un estudio". La notícia fa referència a un estudi de la Fundación de Estudios de Economía Aplicada (Fedea), patrocinada, entre d'altres, per CaixaBank i Santander que, alhora, sumen gairebé el 5,5% de les accions de PRISA. L'alça del preu en les matrícules afavoreix el programa de préstecs d'aquestes dues entitats bancàries.





A tot això s'hi ha sumat la darrera campanya de criminalització del sector del taxi ("Taxi sin control: La violencia y la ocupación de las calles son inaceptables en una democracia") combinada amb l'apologia de les plataformes que fomenten els contractes precaris com Uber i Cabify ("Cabify invita a taxistas, políticos y servicios de movilidad a aparcar sus diferencias y buscar soluciones"). Per cert, el nou president de Cabify, el mexicà Ricardo Weder, havia treballat anteriorment a HSBC, entitat propietària del 14,4% de les accions de PRISA.

Articles citats (en ordre de citació):
"Pasiones argentinas: La decencia de los que buscan entre la basura", Hernán Firpo, Clarín (01/02/2019).
- "Fusión Cablevisión- Telecom: (casi) única en el Mundo", Giuliana Fernández, Eldestape (15/07/2018).
Friganismo: la última dieta hipster es coger comida de la basura”, Paula Móvil, El País (24/03/2016).
Job sharing: Yo comparto mi empleo y mi salario”, Ana Carbajosa, El País (25/10/2016).
- "Comprar casa, coche y hasta ropa ha pasado de moda. Ahora se lleva el alquiler”, Gabriele Ferluga, El País (20/06/2017).
- "9 trucos para calentar la casa sin encender la calefacción", Damián Ruiz Fájula, El País (28/01/2015).
"Adultos que se alimentan de potitos", Alfonso Álvarez-Dardet, El País (28/01/2018).
- "No deberías separar el trabajo de tu vida personal", M. Victoria S. Nadal, El País (03/06/2017).
- "Quién es quién en el baile de accionistas de la Prisa pos-Cebrián", Álvaro García Zarzalejos, El Confidencial (22/02/2018).
- "Taxi sin control", El País (24/01/2019).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada